lördag 15 februari 2014

Lingongryta


Ibland behöver man recept som är enkla att göra och som inte tar varken lång tid att göra eller som kräver avancerade ingredienser. Vardagen kan vara knepig nog att få ihop och det är inte alla hushåll som har plats med stora mängder kryddor och andra diverse såser. Detta recept innehåller ingredienser som de flesta nog redan har hemma i kylen eller skafferiet.



Jag hittade ett annat recept som jag tänkte göra i min Crock Pot och då jag plockade fram en bit fläskkarré jag hade i frysen men då den var för stor för att använda så kom jag på att det var länge sedan jag gjorde just Lingongrytan. Så jag skivade upp de fyra skivorna jag behövde till det andra receptet och la dessa i en skål med plastfolie över och skjutsade in den i kylen medan jag strimlade resten.



Detta recept kan man variera efter hur mycket eller lite sås man vill ha och det gå utmärkt att reda av den om man önskar. Man kan även utesluta både champinjonerna och löken om man så vill.



Denna gryta blir ganska mustig och mättar bra. Man kan antingen servera med ris som jag valde eller så kan man ta potatis och antingen bara koka eller göra potatismos.



För min del blev den så mättande att jag gav två portioner till mina föräldrar då min kyl och frys redan böjar bli full med matlådor.



Lingongryta
Ingredienser
4 portioner

500 gram strimlat fläskkött ex. skinkschnitzel eller bog
100 g champinjoner
2 gula lökar

Sås
3 dl matlagningsgrädde
1 st köttbuljongtärning
1 msk soja
1 dl lingonsylt

Till servering
Ris eller potatis

Instruktioner

1. Dela löken och skiva den till ringar eller halvmånar. Stek löken mjuk i panna med lite smör tills den blir genomskinlig. Skiva champinjonerna under tiden om du använder dig av färska, se annars till att de är väl avrunna och tillsätt dem i pannan och fortsätt steka på låg temperatur. När allt champinjonerna fått färg, lägg dem åt sidan i en skål.

2. Tillsätt lite smör och bryn köttet i omgångar. Lägg över i skålen när de brynts på ytan och fått lite färg. Fortsätt så tills allt kött är brynt.

3. Häll tillbaka köttet, löken och champinjonerna i pannan och tillsätt sedan ingredienserna till såsen och låt detta koka ihop i 5-10 minuter.

4. Servera sedan med antingen ris eller potatis i valfri form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar